Relaxációs szimbólumterápiák. Meditáció, imagináció.

A relaxációs technikák alkalmasak a szorongás kóros köreinek áttörésére, a szervek működésének befolyásolására, helyreállítják szervezet működésének egyensúlyát. Mindezért a relaxáció igen alkalmas és gyakran használt módszer a pszichoszomatikus betegségek gyógyításában. A relaxáción alapulnak az ún. szimbólumterápiák, a meditáció és az imagináció is.

A meditáció a tudat kiürítése révén fejti ki hatásait. A meditáció során elűzzük hétköznapi gondolatainkat, munkahelyi, családi és egyéb gondjainkat. Ha ily módon létrehoztuk a "belső csend" állapotát, szemügyre vehetünk egy gondolatot, pl. meggyőződéseinket, értékeinket. Ha teljes belső figyelmünkkel ráhangolódunk egy gondolatra, s minden oldalról körüljárjuk azt, új összefüggésekre, belsőnkből, lelkünk legmélyéből érkező válaszokra bukkanhatunk.

A modern európai ember számára a tudat kiürítése meglehetősen nehéz. Nem tudunk nem gondolni semmire. Mindennapi problémáink ezért újra meg újra átveszik tudatunk irányítását. Ha nem tudunk a "semmire" gondolni, akkor gondoljunk valami "másra". Képzeljük valami idilli környezetbe magunkat. Idézzük lelki szemeink elé pl. a tenger végtelen kékjét, vagy egy erdei tisztást, ahogy a lombokon átszűrődik a nap. A módszert vizualizációnak vagy imaginációnak nevezzük, a lélektani munka spontán keletkező vagy irányított belső képekkel folyik.
 
Az imagináció fontos eleme a Silva-féle agykontrollnak, és számos más stresszoldó ill. önfejlesztő módszernek.  Különösen alkalmas a pszichoszomatikus betegségek gyógyítására a vizualizáción, gyógyító képzeleten alapuló Simonton tréning

Az emberi aggyal foglalkozó legújabb kutatások arra utalnak, hogy a meditáció, az imagináció a két agyfélteke aktivitásának kiegyensúlyozásával serkenti az agyműködést. A bal agyfélteke a logikus, racionális, tudományos gondolkodás, míg a jobb az analógiás gondolkodás, az intuíció, a művészi hajlamok, az alkotó képzelet székhelye. A módosult tudatállapot, amelyben a meditáció és imagináció folyik könnyebb átjárhatóságot biztosít a két félteke között.