Pszichoterápiáról

Magyarországon az általános pszichológiai kultúra sajnos meglehetősen alacsony szinten van. Az emberek döntő többsége - és ez egyáltalán nem függ sem az iskolázottságtól, sem az általános intelligenciától - úgy véli, hogy problémáit egyedül kell megoldania, s ebben senki nem tud segíteni neki. A pszichoterápia szerintük "csak beszélgetés", aminek azon kívül, hogy szabadon elmondhatják gondjaikat, s ettől esetleg megkönnyebbülnek, igen csekély gyógyító hatása van. Mások, éppen ellenkezőleg, félnek a pszichoterápiától. Attól tartanak, hogy a terapeuta manipulálhatja őket, "belenyúl" a személyiségükbe, és esetleg olyan változtatást eszközöl, amit egyáltalán nem szeretnének. Végül - de nem utolsó sorban - sokan szégyellni valónak érzik azt, hogy pszichológushoz, pszichiáterhez forduljanak. Sok olyan betegem volt, akik pontosan tudták, hogy betegségük hátterében lelki okok húzódnak meg, és velem, a belgyógyásszal szívesen dolgoztak együtt ezek megoldásán, attól azonban mereven elzárkóztak, hogy pszichológushoz forduljanak.

A pszichoterápia valójában egyfajta szövetség a beteg és gyógyítója között az egészség helyreállítása érdekében. A beteg részéről igen aktív közreműködést, munkát igényel. Innen nézve a pszichoterápia különleges, speciális tanulás, melynek révén önismeretünk mélyül, alkalmazkodóképességünk javul. Kétségtelen tény, hogy problémáinkat magunknak kell megoldanunk. A terapeuta nem változtathatja meg körülményeinket, nem oldhatja meg konfliktusainkat. Nem adhat általános érvényű tanácsokat, recepteket sem azok megoldására. Akkor hát mit tehet? A terápiában önismeretünk mélyülésével párhuzamosan új nézőpontokat, hatékonyabb megbirkózási stratégiákat tanulhatunk, felismerhetjük és megváltoztathatjuk korlátozó hiedelmeinket, egészségesebb, harmonikusabb értékhierarchiát állíthatunk fel. Ezáltal nemcsak a betegség tünetei enyhülnek, hanem mind személyes kapcsolatainkban, mind munkánkban hatékonyabbak, sikeresebbek lehetünk anélkül, hogy egészségünket veszélyeztetnénk.

A pszichoterápia segíthet például stresszoldásban, veszteségélmény, feldolgozásában, önértékelési, párkapcsolati és életvezetési problémákban. Ezek a módszerek alkalmasak szorongásos, hangulati és pszichoszomatikus zavarok kezelésére valamint személyiségépítésre, személyes hatékonyságunk fokozására is.

Nem hiszek „egyetlen, üdvözítő” pszichoterápiás módszerben, számos technikát tanultam, és ezek kombinációjával dolgozom. (Módszerek)
Az alábbiakban ismertetek néhányat a legfontosabbak közül.

További információért keresse fel a szakmai linkeket.