Dohányzás

Kedves Látogató!

Feltételezem, hogy ha ezt az oldalt olvassa, akkor vagy dohányzik, vagy van olyan közeli hozzátartozója/barátja, akinek segíteni szeretne a leszokásban.

Ha ön dohányos, akkor azzal, hogy itt van, már tett lépést előre, akkor is, ha még nem hozta meg a végleges döntést, hogy leteszi a cigarettát. Megadja nekem az esélyt, hogy hozzásegítsem ehhez a döntéshez.

Én magam 40 évig dohányoztam, és az utolsó 10 évben legalább 2 doboz cigarettát szívtam, és 3 éve szoktam le. Kíváncsi rá, hogyan? 

Régebben „trendi” volt dohányozni – a határozott „macsó” férfi ill. az emancipált, modern nő szimbóluma volt. Mindenhol lehetett dohányozni, és akit zavart a füst, az érezte kényelmetlenül magát. A cigaretta összehozta az embereket, segítette az ismerkedést. „Kaphatnék egy kis tüzet” – szólítottunk meg egy idegent, és már el is kezdődhetett a társalgás. Manapság már épp ellenkezőleg „ciki” a cigaretta, hiszen a dohányos „gyenge, nincs akaratereje, nem törődik másokkal, ostoba, mert rongálja az egészségét. Egyre több helyről tiltották ki a dohányosokat, 2012 január elsejétől pedig már minden nyilvános helyen – munkahelyeken, éttermekben, kávéházakban – tilos a dohányzás. Az egekbe emelkedik a cigaretta ára is (ha kiváncsi rá mennyit költ rá, itt megteheti), és ha valaki beteg, annak a havi gyógyszerköltsége akár duplájára is nőhet, mert megvonják tőle a támogatást. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy sörétes puskával lövöldöznek a dohányosokra.

"A dohányzás káros az egészségre!" - olvassuk minden cigarettás dobozon. Mégis, milliók és milliók (kb. 1,2 milliárd ember) dohányoznak a földön, Magyarországon a felnőtt férfiak 35% a nők 25%-a. Miért, ha mindannyian tudják, hogy nap mint nap kockára teszik egészségüket?
A dohányzást évente a dohányosok 70%-ban szeretnék abbahagyni, de csak körülbelül 30% próbálja meg, és pusztán akaraterővel mindössze 3%-nak sikerül. Vajon miért?

Azért, mert a dohányzás maga is betegség, mégpedig igen nehezen gyógyítható szenvedélybetegség. (A Betegségek Nemzetközi Osztályozásában – BNO - a nikotinfüggőségnek saját kódja van: F1720)

Ha tudni akarja, hogy ön mennyire függő itt megnézheti.

Ha szeretne leszokni, vagy egy rokonának, barátjának segíteni akkor tekintse meg komplex programomat.