Párkapcsolat simogató

Párommal együtt hiszünk abban, hogy missziónk van. Tudásunkat, élettapasztalatunkat, és a szerelmünk adta élményeket felhasználva párkapcsolati tanácsadással, mediációval foglalkozunk, hogy segítsünk a pároknak minél boldogabbá tenni életüket.

Ha két ember megszereti egymást, létrejön valami új minőség kettejük között. Ez a valami - a párkapcsolat - maga is olyan, mint egy élőlény. Olyan, mint egy virág, egy kismacska vagy egy kiskutya.

Sokan úgy tartják, hogy egy kapcsolaton nap mint nap dolgozni kell. A házasság állandó karbantartást, befektetést igényel mindkét fél részéről. Ez azonban fárasztó, és teher is lehet. Mi úgy gondoljuk, hogy nem dolgozni kell rajta, hanem törődni kell vele. Ha virág, akkor öntözni, ha kismacska, akkor simogatni, ha kiskutya, akkor sétáltatni. Ha elhanyagoljuk, akkor kiég, elszárad, elpusztul.

„Dolgozni” akkor kell egy kapcsolaton, ha a két embert egymáshoz sodorta a szenvedély, miközben nem, vagy csak nagyon kevéssé illenek össze. Persze lehet vitatkozni azon, hogy melyik állítás az igaz: „Hasonló a hasonlónak örül” vagy pedig az „Ellentétek vonzzák egymást”. Véleményünk szerint mindkettő. Vannak az életnek olyan területei, dimenziói - a közös hullámhossz, a mindennapi élet, a szexualitás területén ahol a hasonlóság, az összeillés nélkülözhetetlen. Más területeken, (pl. a temperamentumok vonatkozásában) viszont épp az ellentétes, egymást kiegészítő tulajdonságok teszik működőképessé a kapcsolatot. Ez azonban korántsem problémamentes. Ugyanis gyakran előfordul, hogy pár év után pont az idegesít legjobban a párunkban, ,amiért beleszerettünk.

Minden kapcsolatban, házasságban időről időre jelentkeznek problémák, félreértések, érdekellentétek, konfliktusok. A krízis felszínre hozhatja az addig lappangó, elfedett konfliktusokat. Megfelelő konfliktuskezelési készségek híján a halmozódó problémák idővel válsághoz vezetnek, a krízis pedig könnyen (manapság talán túl könnyen) válásba torkollik. Tudomásul kell venni, hogy a konfliktus nem elkerülendő és elkerülhető “rossz”, hanem a változás feltétlen velejárója. A jól kezelt, megoldott, és ezáltal meghaladott konfliktus a fejlődés motorja, segítője egy új minőségű együttműködés kialakításának. Minden egyes jól megoldott konfliktus erősíti a kapcsolatot, stabilabbá, működőképesebbé teszi a házasságot.

Ma Magyarországon sajnos a házasságok több mint fele válással végződik, és a fennmaradók nagy részéről sem lehet elmondani, hogy felhőtlenül boldogok. 1990-ben a házasságkötések számának még „csak” 37%-a volt, 2010-ben pedig már 65%-ra nőtt. 20 év alatt! Ijesztő szám! Pláne, ha belegondolunk, hogy egy válás kb. akkora stresszel jár, mintha egy fél éven keresztül minden nap karamboloznánk. A párkapcsolati/házasságitanácsadás, a mediáció ezt a stresszt akkor is jelentősen tudja csökkenteni, ha nem sikerül megmenteni a házasságot.

De nagyon gyakran sikerül! Egyre több emberben/párban tudatosul ugyanis, hogy a párkapcsolat minősége döntően befolyásolja életük más területeit is, a munka-sikereket, sőt, az egészséget is. Ezért az utóbbi néhány évben már olyan párok is kerestek minket, akiknél még nem rezgett a léc, nem voltak váláshatáron, de érezték, hogy kapcsolatuk „karbantartásra” szorul.

Sokszor előfordul, hogy a pár egyik tagja elhatározza, hogy segítséget kér. Párterápiára akar menni, de a másik (jellemzőbben, de nem mindig a férfi) nem hajlandó rá, hiszen nem beteg, semmi szüksége terápiára. A párkapcsolati tanácsadása mediáció nem párterápia, de mégis képes arra, hogy rendbe hozzon egy romba dőlt párkapcsolatot.

Saját terápiás, mediációs és coaching gyakorlatunk azt mutatja, hogy nő az igény a párkapcsolati tanácsadás iránt. Egyre több emberben/párban tudatosul ugyanis, hogy a párkapcsolatuk minősége döntően befolyásolja az életük más területeit, sőt, az egészségüket is. Épp ezért a tanácsadói munkán túl tovább akarjuk adni mindazt, amit tudunk. Ezért Párkapcsolati Tanácsadó Képzéseket is indítunk.

Ha kedve van foglalkozni a párkapcsolatokkal, esetleg elolvasni néhány történetet, vagy megnézni egy-két videót keresse fel a medock. hu honlapot.