Mediáció

A mediáció egy alternatív konfliktuskezelési módszer, melynek segítségével a viták, konfliktusok békésen, gyorsan és hatékonyan elrendezhetők. Ehhez egy külső, elfogulatlan szakember a mediátor bevonására van szükség. A mediátor nem döntőbíró, az egyezséghez segíti hozzá a konfliktus résztvevőit, s ezáltal a vita a felek közös megegyezésével zárul. A mediátor legfontosabb jellemzője az, hogy elfogulatlan, pártatlan. Párkapcsolati, válási, családi mediáció esetén legjobb páros mediáció, ha egy férfi és egy női mediátor együtt irányítja a folyamatot. A páros mediáció párkapcsolati problémákban biztosítja azt, hogy a férfi és női érzések, értékek, egyenlő eséllyel jussanak érvényre. Mediátorként, trénerként (és a magánéletben is) összeszokott pár vagyunk, együtt állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére

Mi elsősorban párkapcsolati és válási, mediációval foglalkozunk, de vállalunk más családi ügyeket (testvérek, vagy szülő-gyerek között), mediációt is.

Párkapcsolati mediáció
Ha a kapcsolat megromlott, napirenden vannak a veszekedések, vagy épp ellenkezőleg, a partnerek elnémultak, mert félnek, hogy minden szavukkal sebeket ejtenek egymáson, de még szeretnék folytatni, együtt maradni, még képesek tisztelni, becsülni egymást, még pislákol a szeretet lángja, még éreznek egymás iránt valamit, akkor segíthet a mediáció.

Gyakran előfordul, hogy a pár hosszú időn keresztül szőnyeg alá söpri a problémákat. Nem tudják megbeszélni, megoldani a konfliktusokat, hallgatnak, vagy elbeszélnek egymás mellett. Máskor egy olyan területe van a kapcsolatnak, (pl. pénzügyek, gyereknevelés, anyós), ami ismételten heves veszekedéseket vált ki, és mérgezi a kapcsolatot. Gyakran hűtlenség, megcsalás okozza a válságot.

Ha egy párkapcsolat – házasság, együttélés – válságba kerül, annak nem kell feltétlenül váláshoz vezetni. Ha a kapcsolatnak még van belső tartaléka, még pislákol a szeretet lángja, még éreznek egymás iránt valamit, akkor érdemes igénybe venni a párkapcsolati mediációt.

Bővebben...

Válási mediáció
Válási mediációra akkor kerül sor, amikor a kapcsolat (házastársi vagy élettársi) már annyira megromlott, hogy az együtt maradásra nincs esély.Az 2015-ben életbe lépett az új családjogi törvény (az ún. Családjogi Könyv) kötelezően elrendeli a válóper előtti mediációt.

A válási mediáció során az ügyfelek célja, igénye általában az, hogy minél gyorsabban, fájdalom-mentesebben létrejöjjön egy korrekt, és lehetőleg teljes körű egyezség, amely mindkét fél számára elfogadható, és ami a bíróságra beadható.

A bírósági eljárással elválasztott házaspárok között a válóper során nem enyhül – ellenkezőleg – növekszik a harag, az ellenségeskedés. Azután, ha gyermekük van, akkor - ha tetszik, ha nem - együtt kell működniük. A végeláthatatlan peres eljárás során azonban az ellenségeskedés felőrölte az idegrendszerüket, és károsítja a gyermekeiket. Nem könnyű ezek után a gyerek érdekében harmonikusan együttműködni. A mediáció során kezelhető szinten tartjuk a konfliktust, ami elősegíti, hogy a felek a válás után is képesek maradjanak az együttműködésre. A mediációs eljárás segítségével elvált párok gyermekei sokkal kevésbé sérülnek.

A mediációs eljárásban során a felek támogatást kapnak a krízis, a kudarcélmény feldolgozásához, a helyzet és a másik fél megértéséhez. Ez segíti a veszteség, a "gyász" feldolgozását, könnyebbé teszi, a válást követő új élet, új párkapcsolat kialakítását.

Végül - de nem utolsó sorban - mediációval a válás jelentősen gyorsabb és olcsóbb, mint a szokásos pereskedéssel.

Bővebben...