A családállítás története

A családokhoz kapcsolódó munka eredendően Virginia Satir, majd a pszichodrámás Moreno nevéhez fűtődik. Bert Hellinger, a rendkívül intuitív pszichológus és teológus a nyolcvanas évek második felében kezdte el a családállítás (vagy családfelállítás) kidolgozását. A pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis, és a családterápia módszereit ötvözve túllépett a hagyományos pszichológia megszokott fogalmi keretein, és új módszerével rövid időn belül igen látványos sikereket ért el. A kilencvenes években Németországban, 2000-től pedig világszerte futótűzként terjedt el a Hellinger-féle családállítás (családfelállítás) nevű módszer.

Közben kiderült, hogy a Hellinger által megfogalmazott törvényszerűségek nemcsak a családokra, hanem más életfontosságú csoportokra, szervezetekre ill. rendszerekre is érvényesek. Már Hellinger is felállít a tényleges személyek mellett szimbólumokat, absztrakt fogalmakat (országok, béke, bűn, stb.). Insa Sparrer pszichológusnő és párja Matthias Varga von Kibéd filozófus kifejezetten fogalmak, absztrakciók felállítását tűzték ki célul. Az absztrakció teszi lehetővé, hogy ne csak családi, magánéleti problémákat, hanem szervi betegségeket, vagy céges, szervezeti ill. karrier összefüggéseket is meg lehessen jeleníteni.
Ezekben a rendszerekben is ugyanúgy, vagy hasonló módon lehet a módszert alkalmazni. Ilyenkor nem család- hanem rendszer vagy szervezetállításról beszélünk.