Hogyan válasszunk vezetőt?

Láthattuk: a hatásvizsgálatok szerint a családállítás általában pozitív változásokat hoz, és az előzőekből az is kiderül, hogy igen sokféle, szerteágazó problémában hasznosítható. Ennek ellenére irreális lenne elvárni, hogy a módszer minden kliens és minden probléma esetén teljes és végleges megoldást jelent. Ezért ha egy családállító garantálja a sikert, akkor legyünk nagyon óvatosak. Jobb, ha olyan vezetőt keresünk, aki ismeri a módszer és a saját kompetenciája határait.
A családállítás rohamosan terjed a világban és Magyarországon is. Szinte azt is mondhatjuk, hogy „divatos” lett a módszer. Sokan, sokféle végzettséggel gyakorolják. A Hellinger-féle családállítás erőteljes módszer. Nagyot lehet vele használni, és nagyot lehet vele ártani is. Épp ezért legyünk nagyon körültekintőek. Mielőtt magunk állítanánk, vegyünk részt segítőként legalább egy ülésen, hogy megérezzük: bízunk-e eléggé a módszerben és a vezetőben ahhoz, hogy rábízzuk magunkat a szakértelmére.
Egyre több orvos, pszichoterapeuta, kineziológus, természetgyógyász küldi el kliensét családállításra. Ilyen esetekben szeretettel meghívom a kliens kezelőjét is, hogy vegyen részt a csoportos munkában, legyen jelen kliense állításán, hogy aztán az eredményeket fel tudják használni a további terápiában.