Fitoterápia

Az fitoterápia egyidős az emberiséggel. Őseink valószínűleg már a történelem előtti őskorban megpróbálták kisebb nagyobb sérüléseiket, panaszaikat, betegségeiket gyógynövények segítségével orvosolni. Az évszázadok során összegyűlt tapasztalatok vezettek végső soron az orvostudomány, a gyógyszerészet kialakulásához. Pl. szívelégtelenség kezelésére használt digitálisz-készítményeket a természet "találta fel" és sokáig a piros gyűszűvirág kivonatából nyerték a hatóanyagot, melyből tablettát és injekciót (Digoxin) állítottak elő. Később a gyógyszeripar elleste a természettől a digitálisz összetételét, és ma már - többféle módosítással - szintetikusan állítják elő.

Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány és a gyógyszeripar rohamos fejlődése következtében az emberek eltávolodtak e tapasztalatoktól, panaszaik, betegségeik kezelését teljes egészében átengedték a szakembereknek.  Ennek következtében egyre kevesebbet tudunk testünkről, szerveink normális és kóros működéséről.

Saját praxisomból tudom, hogy a betegek nagy része a legkisebb megfázással is orvoshoz fordul, és szinte elvárja háziorvosától antibiotikum felírását. Úgy érzik, az orvos annál komolyabban veszi betegségüket, minél „erősebb” gyógyszert rendel. Pedig a meghűléses betegségek nagy részét vírus okozza, ilyenkor az antibiotikum hatástalan, esetleges káros mellékhatásai azonban érvényesülnek. Újabban szerencsére egyre többen ismerik fel a gyógynövények, gyógytermékek hasznát a betegségek megelőzésében és leküzdésében. A baj csak az, hogy vannak, akik átesnek a ló túlsó oldalára, és teljesen elutasítják az antibiotikumokat és más szintetikus gyógyszereket, súlyos panaszok esetén sem fordulnak orvoshoz.

Az elmúlt években megnőtt az igény a gyógynövények, természetes gyógymódok, természetes alapanyagú készítmények iránt. Ez nagyon bíztató, hiszen Magyarországon az emberek gyógyszerfogyasztása még mindig jelentősen meghaladja a szükséges és kívánatos mértéket. Tapasztalataim szerint a betegek panaszainak jelentős része gyógyszer-mellékhatásokra vezethető vissza. A gyógynövények, illetve a természetes készítmények szedése esetén pedig általában jóval kevesebb mellékhatással kell számolni. Nem szabad azonban azt gondolni, hogy a gyógynövényeknek, természetes készítményeknek egyáltalán nincs mellékhatása! A fitoterápiában is vannak ellenjavallatok, be kell tartani az adagolást, és a kezelés ajánlott időtartamát.

Gyógyszer, vagy gyógynövény (gyógytermék)?

Nézzük, melyek a legfőbb ellenérvek a természetes készítmények, gyógytermékek ellen? Újságból idézek: "Biztonsággal és megalapozottan kijelenthető ugyanis, hogy komoly betegségre egyelőre még nem találták ki azt a természetes alapanyagú szert, amitől teljes gyógyulás várható."

Ez a szemlélet több szempontból is téves illetve félrevezető. Egyrészt több erős hatású gyógyszer készült eredetileg gyógynövény-kivonatból. A digitáliszt már említettem, a morfint a mákból, az atropint a nadragulyából állítják (állították) elő. Újabb példaként hadd említsem a máriatövis kivonatát a szilimarint, mely kitűnő májvédő hatású, több gyógyszer hatóanyaga (Legalon, Sylegon stb.) sőt gombamérgezés kezelésére infúzióban is adják (Legalon Sil). Másrészt az idézett mondat azt sugallja, hogy a szintetikusan előállított gyógyszerek általában meggyógyítják a "komoly" betegségeket. Ez pedig korántsincs így. Az orvostudomány mai állása szerint a legtöbb súlyos, krónikus betegség esetén a legtöbb amit tenni tudunk, ha megszüntetjük a panaszokat és tüneteket, illetve megállítjuk a betegség rosszabbodását.

"Ezek a készítmények bizony többnyire a kellemetlen tüneteket enyhítik csupán, de a kiváltó okot nem szüntetik meg." – folytatódik a cikk. Ez a mondat igaz, de a receptre kapható, orvos által felírt gyógyszerek túlnyomó többségére is éppúgy vonatkozik. (Az mozgásszertvi panaszok, izületi kopások, degeneratív betegségek terápiájára használt - korántsem mellékhatás-mentes - non-szteroid gyulladásgátlók sem "gyógyítják meg" az izületek elváltozásait, mégis gyakran szorulunk rájuk, hogy a kínzó fájdalmakat, mozgáskorlátozottságot enyhítsük.)

A meghűléses betegségek - nátha torokgyulladás, hürghurut - egy részét baktériumok okozzák. Ebben az esetben oki terápiára - antibiotikum adására - van szükség. (tüszős mandulagyulladás esetén pl. a szívizomgyulladás, vesegyulladás veszélye miatt antibiotikum adás feltétlenül szükséges!!!.) A meghűlések, felső légúti hurutok többségét azonban vírusok okozzák, s ezekre az antibiotikumok nem hatnak, úgyhogy az okot a szervezet immunrendszere küszöböli ki. Ebben persze segíthetünk neki  különböző immunerősítők pl. a bíborszínű kasvirág (echinacea) kivonatával. A panaszok, tünetek enyhítésére pedig bátran alkalmazhatunk gyógyterméket. A kínzó köhögési inger csökkentésére, nyákoldásra köptetésre pl. az ipecauana vagy a lándzsás utifű szirupok alkalmasak. A náthás köhögő beteg éjszakai nyugalmának biztosítására nagyon hatásosak az illióolajakat tartalmazó kenőcsös kötések.

Szintén nem ritkán hallható ellenérv, hogy "gyógytermékeknél a hatáshoz szinte elengedhetetlen, hogy maga a paciens is higgyen benne ". Tudnunk kell, hogy ma már a  gyógytermékeknél is általában jelentős klinikai kutatás előzi meg a termék bevezetését. A készítmény hatékonyságába vetett hit pedig a receptre felírt gyógyszer hatékonyságát is fokozza. Gondoljuk csak el: ha valaki nagyon fél egy gyógyszer mellékhatásaitól, azok szinte biztosan jelentkezni is fognak. Ha a hit erősíti egy készítmény hatását, akkor ezt a hitet feltétlenül használjuk ki - a gyógyulás érdekében - akár gyógyszerről, akár gyógytermékről legyen is szó. Másrészt az állatgyógyászatban is egyre gyakrabban használnak igen jó eredménnyel gyógynövénykivonatokat. Ebben az esetben pedig aligha gondolhatunk a „hit” erejére.

Krónikus betegség esetén, ha kiegészítő, vagy alternatív kezelés mellett döntünk, semmiképpen se hagyjuk abba az orvos által felírt gyógyszerek szedését, és feltétlenül tájékoztassuk a választott gyógymódról kezelőorvosunkat.

Hogyan döntsünk?

Már 20-25 évvel ezelőtt is igyekeztem gyógynövényekből összeállított teákkal borogatásokkal, fürdőkkel kezelni betegeim  meghűléses tüneteit, krónikus panaszait. Betegeim nagy része azonban túl „macerásnak” érezte ezek elkészítését. A gyógytermékek leegyszerűsítik a betegek dolgát.

Az utóbbi években folyamatosan nő a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógytermékek, táplálék-kiegészítők, választéka. Ez lehetővé teszi a betegek számára, hogy apróbb tüneteikkel ne forduljanak orvoshoz, hanem saját maguk döntsék el, milyen gyógymódot, milyen készítményt használnak panaszaink enyhítésére. Ez az öngyógyítás, öngyógyszerelés azonban fokozott felelőséggel is jár. Ahhoz, hogy jól dönthessünk, többet kellene tudnunk szervezetük működéséről, a betegségek, panaszok eredetéről. A legfontosabb pedig az, hogy csak akkor vállalkozzunk öngyógyításra, ha pontosan tudjuk, hogy mi a bajunk, nehogy a diagnózis hiánya egészségkárosodáshoz vezessen.

Ugyancsak felértékelődik az egészségképzés, a tájékoztatás szerepe is, hiszen a megfelelő és alapos információkra van szüksége mind saját betegsége, mind a - valóban egyre nagyobb számban rendelkezésre álló - készítmények vonatkozásában. Honlapom ebben (is) kíván segítséget nyújtani minden látogatónak.

Az első és legfontosabb tanácsom az lenne, hogy az öngyógyítási eljárások, alapelvek az alapvetően egészséges felnőtt emberekre és nagyobb, 10 év feletti gyermekekre vonatkoznak. Csecsemők, kisgyermekek, állapotos anyák, idősek vagy súlyosabb krónikus betegségben szenvedők panaszai esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz!     Krónikus betegségek kiegészítő vagy alternatív terápiáját pedig beszéljük meg természetgyógyásszal, vagy természetes gyógymódokban jártas orvossal.

Megelőzésképpen, egészségünk megőrzése céljából is használhatunk gyógyteákat, táplálék-kiegészítőket. Azonban ezeket se szedjük folyamatosan, korlátlan ideig. Legjobb, ha egy természetgyógyászati állapotfelmérő módszerrel tájékozódunk szervezetünk állapotáról, és szakemberrel beszéljük meg, hogy mire van szükségünk. Vigyázzunk, nehogy a reklámok hatására olyat tegyünk egészségünk érdekében, ami ellenkező hatást vált ki, és betegséghez vezet!

Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy - mint minden gyógyszernek - a gyógynövényeknek, gyógytermékeknek is vannak ellenjavallataik, és lehetnek kellemetlen vagy káros mellékhatásai. Ezért az adagolási útmutatót mindig pontosan be kell tartani!