A növény jellemzői:
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Erdők szélén és utak mentén gyakori, évelő növény.
Hatóanyagok: iridoid glikozidokat (lamalbidot), cseranyagot, flavonoidokat, illóolajat, triterpén szaponinokat és nyálkát tartalmaz.
Gyűjtés: leveles, virágos hajtását hasznosítják, gyűjtése április-július hónapokban
Hatások: összehúzó, nyálkaoldó
Gyógyászati felhasználás:
Belsőleg: Légúti megbetegedésekre, a húgyuti fertőzések, gyomorsavtúltengés, gyomor- és bélpanaszok kezelésére. A népi gyógyászatban tömény főzetét női bajoknál vérzés csökkentésére használták.
Külsőleg: bőrbetegségek, visszeres csomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére borogatás vagy fürdő formájában, és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére öblögetőként.
Elkészítés:
Tea: 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Kúraként legfeljebb 6-8 hétig!
Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként.
Kombinációk más gyógynövényekkel:
Köhögés elleni és emésztési zavarokra ható teakeverékek alkotórésze lehet.