A növény jellemzői:
Kúszó tövű, kb. egy méteresre megnövő egy- vagy kétnyári mérgező növény. Legyeket ejt csapdába. Ártereken, szegély- és kultúrnövényzetben mindenütt gyakori.A virága 2-3 cm hosszú, sárga színű. Toktermése csüngő tojásdad-körte alakú, dió nagyságú.
Hatóanyagok: Arisztolochiasavat, klematitin keserűanyagot, illóolajat, cseranyagot,C-vitamint, flavonoidokat tartalmaz.
Hatások: idegnyugtató, étvágyserkentő, fájdalomcsillapító hatású, viszont májkárosító, és rákkeltő
Gyógyászati felhasználás:
Külsőleg: főzetét sömör, ekcéma, bőrgyulladások kezelésére alkalmazzák.
Elkészítés:
1 evőkanál szárított, apróra vágott farkasalma levelet 2,5 dl hideg vízbe teszünk, kb. 5 percig főzzük, lehűtjük, és leszűrjük.
Ellenjavallat: májkárosító, rákkeltő hatása miatt belsőlegesen fogyasztani TILOS!