Benedekfű, Cnicus benedictus, áldott bogáncs

A növény jellemzői
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Bencés szerzetesek hozták Itáliából hazánkba és kolostorkertekben termesztették. Mediterrán vidékeken vadon élő, hazánkban termesztett, egyéves növény. Íze rendkívül keserű.

Hatóanyagok: keserűanyagot, szeszkviterpén laktonokat (knicint, artemizifolint), lignánokat, kálium és magnéziumsókat, nyomokban pedig illóolajat tartalmaz.

Gyűjtés: virágos, leveles részét virágzása kezdetén

Hatások: étvágyjavító hatású, fokozza a gyomorsav-elválasztást epehajtó
Gyógyászati felhasználás: étvágy, emésztés javítására

Elkészítés
2 teáskanálnyit öntsünk le le 2 dl. Forrában levő vízzel, 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük,  Napi  2 csésze ajánlott fél órával az étkezések előtt.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Citromfűvel keverve idegi eredetű étvágytalanságban hatásos

Ellenjavallat: vesebetegség, gyomor- és nyombélfekély