A növény jellemzői
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Bencés szerzetesek hozták Itáliából hazánkba és kolostorkertekben termesztették. Mediterrán vidékeken vadon élő, hazánkban termesztett, egyéves növény. Íze rendkívül keserű.
Hatóanyagok: keserűanyagot, szeszkviterpén laktonokat (knicint, artemizifolint), lignánokat, kálium és magnéziumsókat, nyomokban pedig illóolajat tartalmaz.
Gyűjtés: virágos, leveles részét virágzása kezdetén
Hatások: étvágyjavító hatású, fokozza a gyomorsav-elválasztást epehajtó
Gyógyászati felhasználás: étvágy, emésztés javítására
Elkészítés
2 teáskanálnyit öntsünk le le 2 dl. Forrában levő vízzel, 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük, Napi 2 csésze ajánlott fél órával az étkezések előtt.
Kombinációk más gyógynövényekkel:
Citromfűvel keverve idegi eredetű étvágytalanságban hatásos
Ellenjavallat: vesebetegség, gyomor- és nyombélfekély